Vragen over het oprichten van een BV of NV?
U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

DE GETROUWDE EN DE SAMENWONENDE ONDERNEMER EN DE CRISIS


Ondernemers lopen risico. Ze beperken dit risico graag. Ondernemers die gaan trouwen beperken het risico voor hun aanstaande echtgenoot of echtgenote door het maken van huwelijksvoorwaarden. Samenwonende ondernemers maken - als zij al wat regelen - een samenlevingscontract, dat verandert het risico meestal niet.

Maar wie loopt er nu meer risico: de man of vrouw die met de risico-nemende ondernemer is getrouwd of de man of vrouw die met de risico-nemende ondernemer samenwoont?

Het antwoord is dat de man of vrouw van de getrouwde ondernemer het meeste risico loopt. Dat komt door artikel 61 van de Faillissementswet. Stel dat de vrouw van een failliete ondernemer zelf een woning heeft gekocht. Zij zal dan aan de curator van haar failliete man moeten bewijzen dat zij de woning volledig met eigen middelen heeft gefinancierd.

Als haar man bijvoorbeeld ook hoofdelijk aansprakelijk was voor de hypothecaire schuld, dan zorgt dat alleen er al voor dat de woning in de failliete boedel valt. Ook al heeft de vrouw alle hypotheekrente zelf betaald. Bovendien: wie in het recht iets moet bewijzen verliest meestal. Als de vrouw had samengewoond met haar failliete ondernemer dan had zij geen last gehad van artikel 61 en van de curator.

Nu als gevolg van de crisis (of moeten we zeggen: de nieuwe realiteit) de risico’s toenemen en ook de B.V. ondernemer meer risico’s lijkt te gaan lopen is het misschien goed om nog een nachtje extra te slapen alvorens een huwelijk te sluiten. Kan geen kwaad toch?